В Регионалния исторически музей в Сливен беше представена книгата Срещу

...
 В Регионалния исторически музей в Сливен беше представена книгата Срещу
Коментари Харесай

Книга за българската текстилна промишленост беше представена в Сливен

 В Регионалния исторически музей в Сливен беше показана книгата „ Срещу течението: Българската текстилна индустрия, 1800 – 1912 година “.

Неин създател е Мартин Иванов – историк, експерт по българска стопанска история на 20 век, длъжностен министър на културата от 6 август до 7 ноември 2014 година и някогашен дипломат на България във Финландия. Изданието е подкрепено финансово от пет общини, едната от които е Сливен.

„ Изключително съм признателен на кмета Стефан Радев и Община Сливен за това, че застанаха и поддържаха това мое начинание. Истината е, че в случай че книгата не беше подкрепена от Сливен и останалите, нямаше да я има. Радвам се, че този дух, който го е имало от няколко епохи в Сливен, към момента го съществува “, сподели Мартин Иванов.

Кметът Стефан Радев от своя страна акцентира, че книга за текстилната промишленост е трябвало да бъде написана от позиция на нашия град, тъй като историята на Сливен и историята на текстилната индустрия са неразривно свързани.

„ Сливен е имал в развиването си въздигания и спадове с цикъла на развиване на текстилната индустрия. Благодарение на този бранш Сливен е бил доста богат град и неговите поданици относително заможни още преди Освобождението. Не можем да не споменем първопроходеца на промишлеността в България – Добри Желязков, Фабрикаджията. И сега Сливен е град с най-развита текстилна индустрия и може би към този момент и в Европа няма останал индивидуален производител като настоящето произвеждане на компания „ Миролио “, някогашния текстилен комбинат. Благодарен съм на господин Иванов за епохалния труд, който ще остане като доста значимо събитие в културната история на нашия град “, сподели кметът.

Книгата „ Срещу течението: Българската текстилна индустрия, 1800 – 1912 година “ беше показана от шефа на музея Николай Сираков. Тя преглежда българския текстилен взрив от 20-те доникъде на 70-те години на 19 век, интервала от криза към напредък в средата на 70-те години на 19 век, заводи, манифактури и домашна индустрия. Включени са разнообразни приложения и таблици за размера на текстилното произвеждане, текстилната претовареност, трудовите спорове в сектора и други
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР